HOME Άγιοι Αγίες "Άγνωστες" Αγίες "Άγνωστοι" Άγιοι Καντήλια κουτιά Wood blocks Επικοινωνία
Χριστός Θεοτόκος Άγγελοι Σπάνιες Εικόνες Ξύλινοι Σταυροί Ρήσεις... Προσευχές... Εικόνες με ιστορία, θρύλοι...
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
Σταθερή. Εορτάζει την 20η Ιουλίου εκάστου έτους.
20/7 έως 27/7
 

Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης

Μέσα στη χορεία των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ξεχωριστή είναι η θέση του προφήτη Ηλία. Στην Καινή Διαθήκη το όνομα του προφήτη Ηλία αναφέρεται πολλές φορές από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.  Ο Ιησούς Χριστός, όταν έδωσε μαρτυρία για τον πρόδρομο Ιωάννη κι έπλεξε το εγκώμιο του, είπε πως αυτός ήταν ο Ηλίας «Αν θέλετε, να το παραλεχθείτε, αυτός είναι ο Ηλίας, που έμελλε να έλθει». Το πιο σπουδαίο είναι ότι οι μαθητές επάνω στο βουνό, κατά τη θεία Μεταμόρφωση, είδαν τους δυο Προφήτες, τον Μωϋσή και τον Ηλία, να συνομιλούν με τον Ιησού Χριστό..... 

 

Προσκυνήματα, ιστορία, πανηγύρεις.... ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ - ΞΥΛΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Ένα Βυζαντινό στολίδι στην καρδιά της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης
Ο ναός του Προφήτη Ηλία αποτελεί μια ακόμα όμορφη προσθήκη της Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης. Μπορούμε να τον βρούμε στην Άνω Πολη όπως και άλλους σημαντικούς ναούς ενώ βρίσκεται επί της διασταύρωσης των Οδών Ολυμπιάδος και Προφήτη Ηλία πίσω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης (Διοικητήριο). Η κατασκευή του ανάγεται πίσω στο δεύτερο μισό του 14ου αιώνα μΧ., ενώ μεγάλος αριθμός αρχαιολόγων υποστηρίζει ότι ο υπάρχον ναός κτίστηκε πάνω από τα ερείπια των Βυζαντινών ανακτόρων της πόλης ύστερα από την καταστροφή τους το 1342 μΧ..
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΧΑΝΙΩΝ (ΤΑΦΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ)
Ο ιερός, ιστορικός ναός του προφήτη Ηλία, στα Χανιά, βρίσκεται στη θέση «Φρούδια Ακρωτηρίου». Το κτίσμα ανάγεται στις αρχές του 16ου αιώνα, με μορφή και χαρακτηριστικά Βενετσιάνικης τεχνοτροπίας. Είναι δίκλιτος ναός, αφιερωμένος στους δύο (2) σημαντικούς προφήτες-προφήτη Ηλία και Ελισσαίο του οποίου Ελισσαίου το κτίσμα είναι το αρχαιότερο. Ναός της εποχής της Ενετοκρατίας. Βρίσκεται στη θέση «Φρούδια», στο χώρο που τάφηκαν οι Βενιζέλοι. Αρχικά είχε κτιστεί το μικρότερο, προς νότον, κλίτος του Προφήτη Ελισσαίου, σε εντελώς απλή μορφή. Κατά τα μέσα του 16ου αιώνα προστέθηκε ο μεγαλύτερος ναός του Προφήτη Ηλία, αφού κατασκευάστηκε στον αρχικό βόρειο τοίχο τοξωτό άνοιγμα επικοινωνίας. Οι δύο ναοί αποτελούν τυπικό δείγμα της μεταβατικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής μέχρι το δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, στο χώρο κυρίως της Δυτικής Κρήτης. Ορισμένες πηγές μαρτυρούν την ύπαρξη Μονής στην περιοχή: Στο χάρτη της Μαρκιανής βιβλιοθήκης της Βενετίας (17ος αιώνας) ανάμεσα στα μοναστήρια του Ακρωτηρίου Μελέχα φαίνεται και το «μοναστήρι του Αγίου Ηλία» (Προφήτη Ηλία). Ο Άγγλος ιερωμένος και περιηγητής του 18ου αιώνα Πόκοκ, αναφέρει ότι είδε στην ίδια περιοχή ερείπια Μονής. Κατά τα τέλη του περασμένου αιώνα ο ναός αποτελούσε ανεξάρτητη ενορία στην οποία λειτουργούσε ιερομόναχος της Αγίας Τριάδας. Μέχρι το 1983 εξυπηρετούνταν από τους ιερείς της Ευαγγελιστρίας. Έκτοτε αποτέλεσε ξεχωριστή ενορία, με παρεκκλήσιο τον Άγιο Γεώργιο Κουμπελή. Ο Ναός επισκευάστηκε με δαπάνες του Τσάρου της Ρωσίας Νικολάου μετά από βομβαρδισμό του 1897. Αργότερα «ανακαινίσθηκε» με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί η αρχική του μορφή. Με τη συνεργασία του τωρινού ιερέα,Εμμανουήλ Μπιτζανάκη, του εκκλησιαστικού συμβουλίου και της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκαν το 1987 εκτεταμένες εργασίες αποκατάστασης του. Σύντομα αρχίζουν και εργασίες αναστήλωσης του βενετσιάνικου καμπαναριού. Ο ναός πριν το έτος 1972, ίσως και από παλαιότερα, περιστοιχίζεται από το χωριό Προφήτης Ηλίας. Κατά το έτος 1973 και μετά την αναγκαστική απαλλοτρίωση υπό του Κράτους και προς τιμή των ενταφιασμένων εδώ-του Εθνάρχου Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου και του υιού του Σοφοκλή Βενιζέλου- ο χώρος διαμορφώνεται στη σημερινή του μορφή, ως μνημείο Εθνικής εμβέλειας. Ιστορικά κατέχει εξέχουσα θέση στο Πανελλήνιο και σ΄ αυτό το σημείο ανατρέχουμε στα γεγονότα του 1897 όπου στο καμπαναριό του ιερού ναού τοποθετείται η σημαία της Επανάστασης του τελευταίου ξεσηκωμού του Κρητικού λαού, για την ανάκληση της ελευθερίας του, γεγονός το οποίο επιτευχθεί.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, ΙΚΑΡΙΑ Αγιος Κήρυκος, ΛΕΣΒΟΣ Αγιάσος, ΛΕΣΒΟΣ Ερεσός, ΛΕΣΒΟΣ Πλωμάρι, ΛΗΜΝΟΣ Κορνός - Θέρμα, ΣΑΜΟΣ Καρλόβασι, ΣΑΜΟΣ Μαραθόκαμπος, ΛΕΣΒΟΣ Βρίσα - Βατερά. Κεντρική Μακεδονία Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης, Ταξιάρχης Χαλκιδικής, Γομάτι - Δεβελίκι Χαλκιδικής, Πολύγυρος Χαλκιδικής, Πετράλωνα Χαλκιδικής, Βάβδος Χαλκιδικής, Ιερισσός Χαλκιδικής, Δροσάτο Κιλκίς, Ανατολική Μακεδονία Σκάλα Ραχωνίου - Ραχώνι Θάσος, Νέος Σκοπός Σέρρες, Δυτική Μακεδονία, Περιβόλι Γρεβενών, Κλεισούρα Καστοριάς. Κυκλάδες, Καταβατή Σίφνου, Χώρα Κίμωλου, Χώρα ή Μεσαριά Κύθνου, Χώρα ή Φηρά Σαντορίνης.  Δωδεκάνησα, Χώρα Πάτμου, Μεγίστη - Καστελόριζο, Σάλακος Ρόδου. Κρήτη, Σούγια Χανίων, Ελεύθερνα Ρεθύμνου, Σητεία Λασιθίου Πελοπόννησος, Ζαχάρω Ηλείας, Βλαχιώτης Λακωνίας, Μελιγαλάς Μεσσηνίας,  Επτάνησα, Κιόνι Ιθάκης, Αρίλλας Κέρκυρας, Ρόδα - Αχαράβη Κερκύρας. Στερεά Ελλάδα, Χωριά ορεινής Ναυπακτίας Αιτωλοακαρνανίας, Βαθύ Αυλίδας Βοιωτίας, Αγία Τριάδα Ευρυτανίας, Δομνίστα Ευρυτανίας, Φουρνά Ευρυτανίας, Παύλιανη Φθιώτιδας, Κροκύλειο Φωκίδος, Πολύδροσος Φωκίδος, Ωρωπός Ανατολικής Αττικής, Εύβοια, Βασιλικά,  Θεσσαλία, Χωριά Αργιθέας Καρδίτσας, Αμπελάκια Λάρισας, Ανήλιο Μαγνησίας, Άνω και Κάτω Λεχώνια Μαγνησίας, Αργαλαστή Μαγνησίας, Μουρέσι - Νταμούχαρη Μαγνησίας. Θράκη, Λάκκωμα Σαμοθράκης, Ήπειρος Μέτσοβο Ιωαννίνων, Βουλγαρέλη - Δροσοπηγή Άρτας, Ζίτσα Ιωαννίνων, Αθήνα - Αττική: Αγία Μαρίνα Ηλιουπόλεως, Αγία Μαρίνα Άνω Ιλισίων
Κωδικός: ENOR20-7-1
ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18Χ25Χ1,6  18€  (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ: 9€)
Κωδικός: ENOR20-7-2
ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18Χ25Χ1,6  18€  (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ: 9€)
   
Κωδικός: ENOR20-7-3 Κωδικός: ENOR20-7-4
ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18Χ25Χ1,6  18€  (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ: 9€)   ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18Χ25Χ1,6  18€  (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ: 9€)
   
Κωδικός: ENOR20-7-5 Κωδικός: ENOR20-7-6
ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18Χ25Χ1,6  18€  (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ: 9€) ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18Χ25Χ1,6  18€  (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ: 9€) 
   
Κωδικός: ENOR20-7-7 Κωδικός: ENOR20-7-8
ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18Χ25Χ1,6  18€  (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ: 9€) ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18Χ25Χ1,6  18€  (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ: 9€)
   
Κωδικός: ENOR20-7-9 Κωδικός: ENOR20-7-10
ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18Χ25Χ1,6  18€  (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ: 9€) ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 18Χ25Χ1,6  18€  (ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ: 9€)
   
Κωδικός: ENOR20-7-11 Κωδικός: ENOR20-7-12
   
Κωδικός: ENOR20-7-13 Κωδικός: ENOR20-7-14
   
Κωδικός: ENOR20-7-15 Κωδικός: ENOR20-7-16
   
Κωδικός: ENOR20-7-17 Κωδικός: ENOR20-7-18
   
Κωδικός: ENOR20-7-19 Κωδικός: ENOR20-7-20
   
   
Κωδικός: ENOR20-7-21 Κωδικός: ENOR20-7-22
   
Κωδικός: ENOR20-7-23 Κωδικός: ENOR20-7-24
   
Κωδικός: ENOR20-7-25
   
     
   
"Άγιοι και Ενορίες"

Με αυτή μας τη "ενέργεια" αν θέλετε με αυτό το πρόγραμμα "Άγιοι και Ενορίες" φιλοδοξούμε να δώσουμε την δυνατότητα να μπορέσει ο καθένας:

α) να "αποκτήσει" και να βάλει τον Άγιο προστάτη, τον Άγιο της ενορίας ή τον εορτάζοντα Άγιο στο σπίτι του (Αρίστης ποιότητας χειροποίητη ξύλινη εικόνα) πληρώνοντας τη μισή τιμή της αξίας της...

και β) να παρουσιάσουμε ταυτόχρονα και τα Ιερά προσκυνήματά τους ανά την Ελλάδα....

 

   
 
Ενημερωθείτε για τις εορτές και τους Αγίους των οποίων οι εικόνες διατίθενται με έκπτωση 50% καθώς και για τις ημερομηνίες:
 
 
 
 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
"Ο Θεός ποτέ δεν εγκαταλείπει τα τέκνα του, αλλά το αντίθετο, ο άνθρωπος με τις πράξεις, 
τις ενέργειες και τις επιθυμίες του απομακρύνεται αυτοβούλως από το Θεό, με αποτέλεσμα να τον εγκαταλείπει η Χάρις του Θεού"
 
 
 
 
ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΙΕΡΟΙ ΝΑΟΙ και ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΑ:
 
1. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία στην Αγία Μαρίνα Λαυρίου Αττικής

2. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Σπέτσες

3. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Τυρνάβου Λάρισας

4. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Νέας Ορεστιάδας Έβρου

5. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Μεταξάδων Έβρου

6. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Λεονταρίου Βοιωτίας

7. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Αλυκών Βόλου

8. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης

9. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Λάρισας

10. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Πυλαίας Θεσσαλονίκης

11. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Ριζούπολης Αθηνών

12. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Δήμου Αγίας Παρασκευής

13. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Καστέλλας Πειραιώς

14. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Μπαθίστα Πόρτο Ράφτη Αττικής

15. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Θορικού Κερατέας

16. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Μεταμορφώσεως Αττικής

17. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Ροδόπολης Αττικής

18. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Πετρουπόλεως Αττικής

19. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Αχαρνών (Μενίδι) Αττικής

20. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Κόρμπι Βάρης Αττικής

21. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Πεντέλης Αττικής

22. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Παγκρατίου Αθηνών

23. Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία Χαλανδρίου Αττικής

 
 

 
HOME