HOME                     BACK

ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Σταθερή. Εορτάζουν την 1η Ιουλίου εκάστου έτους.

 

Προσκυνήματα, ιστορία, πανηγύρεις.... ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ - ΞΥΛΙΝΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ
Μοναστήρι Αγίων Αναργύρων Αγιάς Λάρισας
Η Μονή των Αγίων Αναργύρων συναντάται περίπου 3 χλμ. έξω από την Αγιά, πηγαίνοντας προς τα παράλια. Αναφέρεται ότι έχει ανοικοδομηθεί περί το 1588 μ.Χ. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο διώροφος οχυρωματικός πύργος με χαμηλό θόλο, ο οποίος και περισώζεται. Είναι μονόχωρη ξυλόστεγη βασιλική και οι περίτεχνες τοιχογραφίες της ανάγονται χρονικά στο 17ο αιώνα, περίοδο που έγινε και η ανακαίνισή της. Τελευταία ανακαινίστηκε το 1995. Βρίσκεται μέσα σε καταπράσινο τοπίο με ποταμάκι από δίπλα και μέσα σε μεγάλα πλατάνια. Απέναντι από το ποταμάκι μέσα στα κοιλώματα ψηλού βράχου, σώζονται τα δύο ασκηταριά της Μονής από το 12ο αι. με αγιογραφίες πάνω στον βράχο.
Μονή Αγίων Αναργύρων Μελισσοτόπου Καστοριάς
Στον Μελισσότοπο, ένα μικρό χωριό μόλις λίγα χιλιόμετρα από τη πόλη της Καστοριάς, πάνω σε ένα κατάφυτο ύψωμα της περιοχής, είναι χτισμένο το μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων. Η ιστορία της μονής ξεκινάει το 1080, εποχή που μπορεί να την ορίζει ως την αρχαιότερη του νομού. Τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης της, θεμελιωμένη επί της δυναστείας των Κομνηνών, το μοναστήρι ήταν αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα, μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης όμως τιμάτε και η μνήμη των Αγίων Αναργύρων. Για αυτό και στο περίτεχνο τέμπλο του καθολικού της Μονής εικονίζονται και οι τρεις Άγιοι Ανάργυροι μαζί να παρέχουν την χάρη και την γιατρειά τους. Τα κτίσματα της σημερινής μονής ανεγείρονται το 1858, ενώ στο τέμπλο υπάρχουν εικόνες του 1763.
Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Κοζάνης
Ο Ιερός Προσκυνηματικός Ναός των Αγίων Αναργύρων, οι Αϊναργυράδες, όπως οι Κοζανίτες τον αποκαλούν, είναι, όπως ο Άγιος Αθανάσιος και ο Άγιος Δημήτριος, ένας από τους αρχαιότερους ναούς της Κοζάνης. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες μαρτυρίες ο πρώτος μικρός ναός στη μνήμη των Αγίων Αναργύρων θεμελιώθηκε το 1612, μαζί με κρήνη (το νερό αναβλύζει και σήμερα, έστω και μειωμένο, από τα θεμέλια του ναού.Την ημέρα της γιορτής των Αγίων Αναργύρων (1 Ιουλίου), αλλά και στη δεύτερη γιορτή της εκκλησίας (1 Νοεμβρίου) πλήθος κόσμου απ’ όλο το νομό και απ’ όλη τη Δυτική Μακεδονία κατακλύζει το ναό και πολλοί απ’ αυτούς διανυκτερεύουν εκεί, κάποιοι ακόμα και μέσα στην εκκλησία, κάποτε και στο παραπλήσιο οικοτροφείο, για την εκπλήρωση κάποιου τάματος, ενώ παλιότερα σύμφωνα μ’ ένα θρησκευτικό έθιμο στους προσκυνητές από την επαρχία προσφερόταν και γεύμα. Οι Άγιοι Ανάργυροι, οι Αϊναργυράδες, ήταν πάντα από τους πιο αγαπητούς αγίους στην Κοζάνη και ο ναός τους, σε μία από τις αρχαίες γειτονιές της πόλης, μια εκκλησία στενά συνδεδεμένη με τη ζωή τους την ίδια και την ιστορία τους.Ένα παλαιότατο εικόνισμα των Αγίων Αναργύρων, που συνδέεται άμεσα με τον ιερό ναό, ύψους 2 περίπου μέτρων, βρέθηκε στην πηγή, στην οποία κυλούσε το νερό που ανάβλυζε και αναβλύζει ακόμα, από τα θεμέλια της εκκλησίας. Εκεί το βρήκε ένας επιστάτης του Δημάρχου Κορυτσάς Καρατζέτζιου, ψάχνοντας να βρει έναν από τους οδηγούς τράγους του κοπαδιού, που είχε ξεμακρύνει. Ήταν μάλιστα τόση η έκπληξή του, που νόμισε ότι μέσα στο νερό υπήρχαν ζωντανοί άνθρωποι, δεν πρόσεξε καν ότι επρόκειτο για εικόνα.
Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Ακροπόλεως Θεσ/νίκης
 Ο Ιερός Ναός των Αγίων Αναργύρων, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, βρίσκεται μέσα στα "κάστρα", στην ιστορική Ακρόπολη της Θεσσαλονίκης, έξω από την τρίτη πορτάρα των τειχών της πόλης, στην περιοχή του πύργου τριγωνίου και κάτω από το μουσείο του Επταπυργίου, (παλαιές ιστορικές φυλακές του Γιεντί Κουλέ) που δεσπόζει και σαν στέμμα στεφανώνει την πανέμορφη πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι αφιερωμένος στους αγίους ιατρούς και θεραπευτές Αναργύρους Κοσμά και Δαμιανό, αλλά τιμά όλους τους αγίους θαυματουργούς ιατρούς και Αναργύρους οι οποίοι ξεπερνούν τους 22 στον αριθμό. Πανηγυρίζει και εορτάζει ξεχωριστά τιμώντας τη μνήμη: των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ρωμαίων την 1η Ιουλίου, των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των εκ της Μικράς Ασίας την 1η Νοεμβρίου, των αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννου προστατών των ιατρών, την 31η Ιανουαρίου του οσίου Φωτίου του Θετταλού ο οποίος κατά τους Βυζαντινούς χρόνους μόνασε στην Ιερά Μονή των αγίων Αναργύρων που βρισκόταν κοντά στον σημερινό Ναό, την 9η Ιουλίου Ο ιερός ναός είναι ρυθμού βασιλικής τρίκλιτης, με γυναικωνίτη, κτίσμα της δεκαετίας του 1950 με δύο παρεκκλήσια στους γυναικωνίτες, το ένα αφιερωμένο στους Αγίους Ανάργυρους Κύρο, Ιωάννη και Παντελεήμονα, και το άλλο παρεκκλήσιο είναι αφιερωμένο στους Αγίους πατέρες Νικόλαο επίσκοπο Μύρων, Γρηγόριο αρχιεπίσκοπο Κωνσταντινουπόλεως τον Θεολόγο, και τον Άγιο Λουκά αρχιεπίσκοπο Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, του ιατρού και Αναργύρου. Φυλάσσονται σ' αυτόν τμήματα των ιερών λειψάνων των αγίων Κοσμά, Δαμιανού, Παντελεήμονος, Κύρου, Ιωάννου και Λουκά Συφερουπόλεως και τιμώνται και οι θαυματουργές ιερές εικόνες της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου και της Παναγίας της Οικονομίσσης.
Άγιοι Ανάργυροι Μουζακίου: «Το μικρό Άγιον Όρος»
Στους Αγίους Αναργύρους Κρανιάς Μουζακίου φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα των Αγίων και Ιαματικών Αναργύρων, των εκ Ρώμης που εορτάζουν την 1η Ιουλίου και είναι αδέλφια. Ήταν γιατροί στο επάγγελμα και παρείχαν ιάσεις σε όλους όσους είχαν ανάγκη, και για αντάλλαγμα δεν έπαιρναν χρήματα, αλλά το μόνο πού ζητούσαν ήταν να πιστεύσουν στον Χριστό. Εδώ παραθέτουμε λίγες από τις θαυμαστές επεμβάσεις των Αγίων Αναργύρων προς ωφέλεια ψυχών. «Οι εξετάσεις σου είναι καθαρές» Μία μοναχή με συμβούλεψε κάποτε: «Πρίν κάνεις το οτιδήποτε, πρώτα να ξεκινάς με προσευχή». Έτσι κι ο Κος Κώστας οι εξετάσεις του οποίου δεν ήταν καλές από το Νοσοκομείο της Καρδίτσας. Ζήτησε πριν πάει στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, για περαιτέρω έλεγχο και Θεραπεία (Καρκίνο), να κάνει μία Λειτουργία στην χάρη των Αγίων Αναργύρων. Έτσι κι έγινε. Η Θεία Λειτουργία ήταν προς τιμήν των Αγίων Αναργύρων και αφού δοξάσαμε τον Θεό και κοινωνήσαμε όλοι των Αχράντων Μυστηρίων, έφυγε με την βεβαιότητα ότι θα βοηθήσουν οι Άγιοι Ανάργυροι για το καλύτερο. Την Δευτέρα πήγε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και οι εξετάσεις που έκανε έδειχναν άλλα πράγματα!
TOΠIKEΣ EKΔHΛΩΣEIΣ-ΠANHΓYPIA
ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΚΕΑΣ: Το πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων στις 30 Iουνίου.
ΠΑΡΟΣ, ΠΑΡΟΙΚΙΑ: Στη μονή των Aγίων Aναργύρων, πανηγύρι την 1η Iουλίου.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ, με δύο εντυπωσιακά καμπαναριά δεξιά και αριστερά της. Πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων την 1η Iουλίου.
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 1 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 2
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 3 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 4
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 5 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 6
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 7 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 8
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 9 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 10
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 11 ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ 12
 
 
 
 
 
HOME                     BACK